Lúdtalpgyík

Mindentudó lúdtalpas gyerekhez

Milyen sportcipőben sportoljon a lúdtalpas gyerek?

2009. szeptember 17. 13:55 - Green doktor

Azt már megbeszéltük, hogy minden gyerek mozogjon, sportoljon, akár lúdtalpas, akár nem. Nézzük, a sportcipő választásban vannak-e speciális szempontok, ha bokasüllyedéses a lurkónk? 

 

Milyen sportcipőben NE sportoljon a gyerek, ha lúdtalpas?

dorkomagaskek2.jpg

 Kerüljük a "dorkót", azaz a vékonytalpú, vékony vászon felsőrészes, gyönge sarokrészes cipőt! Ide tartozik a gumiorrú vászondorkó is, legyen az Converse márkájú avagy kínai. A magas szárú sem sokkal jobb, mint az alacsony, ezek hátsó sarki része gyenge tartású a vászon anyag miatt. A talpuk meg viszonylag vékony, így nem annyira ruganyos, nem tompítja úgy a betonra-parkettára ütközéseket. Többségünknek egy ilyen dorkóban tornázva sem lesz semmilyen panasza, ám egy bokasüllyedéses gyereknek, ha lehet, mégiscsak ésszerű mást választani.

 

 
Green doktor javallata: Futócipők

runningshoes.jpg

 

 

A futócipő jó választás, mert:

  • vastag és ruganyos a talpuk, így kímélik a lábat, tompítják a kemény leérkezéseket
  • van belőlük jól szellőző gyöngyvászon* felsőrészből készült
  • sarokrészük általában megfelelően stabil, jól tartja a lábat
  • a vastag talpból lefaragva akár kifelé dőlővé (szupinálóvá) is alakíthatjuk otthon

 

Válasszuk a betonon futásra tervezett típusok közül. Egy átlagos-normális futócipőnek hátul a sarokrésze (szakszóval "kérge") megfelelően stabil, kemény szokott lenni. A legtöbb futócipő ilyen, a terepfutócipőknek, tenisz- röplabdacipőknek egy fokkal keményebb a talpuk, a teremfocicipőknek, dorkóknak (lásd feljebb is említve) még keményebb és vékonyabb a talpuk.

Fontos, hogy szellőző anyagút válasszunk: a felsőrész legyen gyöngyvászon (ez a jól ismert, hálós szerkezetű, műszálas anyag, a tipikus futócipők ilyenek, a futás miatti fokozott izzadásra fejlesztették ki) vagy a ritkább és drágább valódi bőr. Műbőr cipőt napközbeni viselésre ne adjunk a gyerekre!

 

Befelé dőlés elleni spéci futócipő lúdtalp-geekeknek
Ha a pénztárcánk bírja, és érezni akarjuk a mindent megtevés diszkrét báját, választhatunk a futócipő-specalista márkák (Asics, Saucony - ejtsd: "esziksz", "szaukoni") kifejezetten befelé dőlő (pronáló) lábra tervezett futócipői közül. Ezek talpa a lúdtalp alá eső részen keményebb anyagból készül, így futás közben kevésbé nyomódik össze, mint a talp többi része. Ezáltal lényegében alátámasztja, befelé dőlés ellen biztosítja a lábat. A választékot itt elfelejthetjük, és felnőtt méretben elég drágák is. Gyerek méretben, kb. 41-es méretig viszont még tűrhető árazás mellett is találhatunk, mint pl. az Asics GT-1000-es, már kifutó gyanús modelljét. Sauconyban a felnőtt modellek közt (a legkisebb 35-ös, női), Ezek általánosságban is jó minőségű cipők, míg a nagy márkáknál (Nike, Adidas) a széles típusválasztékba már keverednek igénytelenebb kivitelű, "gazdaságos" modellek is.asics_gt_woman_150x.jpg

saucony-progrid-180.jpg

A pronáló lábra fejlesztett futócipők talpának belső oldalán az eltérő színű talprész (képeken itt szürke) ez esetben nem egyszerű parasztvakítás, hanem egy keményebb anyagú talprészt takar.

Ezek tehát nem szó szerint szupinált futó- és túracipők. Hiszen nem döntik kifelé magát a cipőt egy a saroknál kifelé ferde talppal. A "pronálás* elleni stabilizáló talpas" futócipő, véleményem szerint, hatásában a harántemelő betétnek felel meg. Csak itt a szokásos, állandóan kiemelkedő harántemelő talpbetét-domborulat helyett a következőt csinálják: a talp belső felébe keményebb anyagot tesznek, a külsőbe rugalmasabbat, így ráterheléskor  a belső rész erősebben alátámaszt, miközben a külső rész jobban besüpped. Nem találtam semmilyen orvosi szempontból hiteles irodalmat, ami eldöntené, mennyiben egyezik meg gyakorlati hatása e technológiának az egyszerű harántemelő talpbetétes sportcipőkével, melyről ma azt mondjuk, lustává teszi a lábboltozat tartásáért felelős izmokat. A személyes tapasztalatom (egy Asics GT-1000-t teszteltem) az, hogy ez a típusú, pronáció elleni talp jól tartó, befelé billenéssel szemben tényleg ellenálló futócipőt eredményez, ráadásul a mai felhígult futócipő piacon átlag fölötti kidolgozással párosulva, ami így számomra gyermekeknek is egy jó választásnak tűnik. Felnőtteknek, fixálódott, panaszt okozó lúdtalp esetén, pedig  egyértelműen Ajánlott kategória!

* pronálás: "befelé dőlés", a szupinálás (kifelé dőlés) ellentéte. A szupináló talpú cipő a láb pronálását (befelé dőlését) hivatott ellensúlyozni.

 

 Barkácsőrület: Normál futócipő szupináló cipővé alakítása

Forradalmi találmány Green doktor szabadalma a normál futócipők házilagos szupináló cipővé alakítása: vegyél egy jó, nem drága futócipőt (pl. Wink vagy Decathlon saját márkák, 3-5000Ft), és alakítsd kifelé dőlővé:

  1. Kifelé dőlő (szupináló) talépket ragasztatsz a talpára cipésszel
  2. Szupináló sarokbetétet helyezel a cipőbe
  3. Lefaragsz a talpából ékalakban, amennyit az orvos emelésként javasolt

 A 1-2. hivatalos, orvosok, gyógycipőkészítők által ismert módszer. Én persze a 3-at ajánlom. Ez saját találmány, ám nem véletlenül jutottam idáig, ugyanis a 2-3. megoldásnak a gyakorlatban mindkettőnek van valami gyöngéje.


1. Szupináló talpék felragasztása cipésszel

Ez a módszer funkcionálisan tökéletes. A gyakorlatban azonban 2 hátránya van:

  • Csak bizonyos talpanyagú cipőkre ragaszható föl a talpék, jellemzően a hagyományos félcipőtalpakra. A futócipők habosított könnyű anyagára, a teremcipők okkersárga színű talpanyagára nem, egyszerűen nincs ragasztó, ami ragadna rá. Ha ilyet akarunk, előbb pontosan egyeztessük a konkrét cipőt a cipésszel. (Cipészek közt nem mindnek van spéci ragasztója, nekem a Mister Minitet ajánlotta egy cipész, hogy van vmi különösen erős ragasztójuk, de a sportcipőtalpakra ők sem vállalták.)

  • Gáz viselni a gyereknek. A felragasztott talpék azonnali hatállyal "gyógyegeresíti" a cipő viselőjét: használat közben látható lesz, és a gyerekek nem hülyék. Nem elég, hogy ők maguk tudják, hogy valami bénaság van a lábukkal, de még a többiek is láthatják, hogy ő valami paracipőt hord. Szóval 4-5 éves kor fölött ezt már nehéz elfogadtatni, joggal.

    Az orvosi rendelvényre készítetett szupináló sarokékes gyógycipőknél a talp szupinálása nem zavaró, mert ugyanabból az anyagból, színben készül. E gyógycipőknél viszont maguk a modellek zömükben annyira "off", amilyet egy magára valamit is adó 5 éves hölgy vagy úr nem vesz a lábára. Na, itt jön be a képbe a vagány sportcipő, egy kis csalással ;) 

 

2. Szupináló sarokbetét behelyezése (3000 Ft/pár, szilikon anyagú, gyógyászati segédeszköz boltok). Jó oldala: gazdaságos, áttehető másik cipőbe, rugalmasságával tompítja a leérkezéseket. Hátrányai:

  • Pluszban magasítja a talpbetétet, kijjebb kerül a boka a cipőből, kevésbé fogja. Ezt az adott cipőt megvizsgálva kell mérlegelnünk. Belefoghatunk a cipő saját talpbetét hátsó részének az amputálásába, és a  szupináló szilikonsarkbetét implantálásába, de az sem lesz egyszerű.
  • Csak a talp belsejét dönti kifelé, magát a cipőfelsőrészt nem. Ez szerintem kissé ronthatja a hatásfokát, hiszen itt a cipő felsőrész külső oldala "ellene dolgozik" a kifelé döntésnek. Ezt vizsgálta már valaki?
  • Cipő levételkor a sarokbetét elcsúszhat, kieshet. Vajon a gyerek fogja ezt állandóan helyére tenni? (Jó ha tudod: nálunk el is veszett az egyik, pedig talpbetét is fedte.)
  • Gyógyegér faktor: itt is egy nyilvánvaló segédeszközról van szó (hacsak nem implantálunk*)

* Implantáció (Green doktor): Saját praxisomban 1 db ilyet készítettem, kivágtam a beragasztott eredeti talpbetét hátulját, szilikon sarkbetét be, a kettő találkozásánál persze lépcsős/egyenetlen, Ez ellen + a sarkbetét kiesésének megakadályozására vékony valódi bőr talpbetét (alul kb. 1mm szivacs, méretrevágható, Deichman)

 

3. Talpfaragással szupinált sportcipő normál futócipőből (Dr. Green-féle szabadalmazott eljárás)

Ehhez kifejezetten vastagabb talpú cipő kell, hogy legyen miből lefaragni. Valójában az utcai cipőt, bakancsot is ezzel a módszerrel érdemes szupinálóvá alakítani, és javaslom is erősen! (Csak már lusta vagyok átszerkeszteni, és írni egy külön cikket, hogy "Milyen cipőben járjon a lúdtalpas gyerek?" A többi cikkben úgyis benne van.)

 1. Végy egy lúdtalpas gyereket, vidd el ortopéd szakorvoshoz, ő mondja meg, hány cm-es szupinálás (kifelé dőlés) kell a cipőibe. Ha harántemelést is előír, azt felejts el gyorsan!

2. Végy egy olcsó, de jó minőségű futócipőt (pl. Wink, Decathlon legolcsóbbja 3-4000Ft). A Winknél 34-es méretig szinte csak tépőzárasok vannak, 36-tól a felnőtt nőik közt indul a dőzsölés a fain, valójában uniszex, fűzős modellek közt.

3. Faragj le sniccerrel a cipő talpának hátsó feléből az orvos által előírt cm-t, ékalakúan, hogy kifelé dőljön. Azt is lehet, hogy felét a talpból faragjuk, másik felét a talpbetét hátsó felének oldalirányban lejtőssé alakításával érjük el. Ügyelj, hogy minél kevésbé billegjen a cipő, a lejtés a talp egész szélességén alakítsd ki! Jó, ha már láttál rendes gyógycipőn ilyen szupináló talpra ragasztott éket, akkor érted, hogy milyenre kell csinálnod. Majd teszek egy fotót is ide.
A talplevágással az adott területen persze eltávolítod a talp alsó, kopásálló rétegét. Hogy a középső talpanyag jobban kopik? Na és? Merjünk nagyot álmodni!

Találhatsz olyat is, aminek a nagy dizájnolás érdekében az alsó, koptató rétege is vastag, ebből 2-3 mm-t is lenyeshetsz.

A snicceres faragás helyett cipésszel is lecsiszoltathatod a talpat, pénzért persze.


Egy jó cikk a sportcipőválasztáshoz: www.edzesonline.hu/cikk/109/futocipo_valasztas 

 

Szólj hozzá!
Címkék: sport cipő

A bejegyzés trackback címe:

https://ludtalpgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr221388328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása