Lúdtalpgyík

Mindentudó lúdtalpas gyerekhez

Milyen cipőt ne viseljen a gyerek?

2010. június 02. 08:55 - Green doktor

A boltban kapható gyerekcipők legtöbbje lelkesen ígéri: megóvja gyermeked lábát a lúdtalptól. Pedig ez sokukra nem feltétlenül igaz. Vannak kifejezetten harántemeléses gyermekcipők, melyeket emiatt egészségesként reklámoznak. Segít vagy árt egy egészséges lábú kisgyermeknek, ha kezdettől ilyenben jár? Miben járjon, ha úgy látjuk, kezd lúdtalpa kialakulni?  Mennyire jók lúdtalp esetén a szupinált cipők, a szilikon sarokék és a szakorvos által felírt, gyógycipőkészítőknél csináltatott „harántemeléses gyógycipők”? Való-e gyerekeknek a hintatalpú MBT-cipő? Lássuk, amit egy szülőnek hasznos tudnia a bokasüllyedéssel és a gyermekcipőkkel kapcsolatban.

 

További cikkek az oldalon:
Milyen cipőt viseljen az egészséges lábú kisgyerek? >>
Mi az a harántemelés? Hol van a cipőben? >>
Jó-e az MBT cipő a lúdtalpas gyereknek? >>
Orvosok megoszlanak: kell-e harántemelés? >>
Milyen cipőben sportoljon a gyerek? >>
Mit sportoljon a gyerek, ha lúdtalpas? >>
Otthon, a szobában miben legyen a gyerek? >>
Aki hajlamos rá, úgyis lúdtalpas lesz? >>

Két dolgot tisztázzunk az elején:

1. A lúdtalpat nem a gyerekcipő szünteti meg. Lehet az harántemeléses, szupináló vagy sima, a cipő nem gyógyszere a lúdtalpnak. A bokasüllyedés egyetlen valódi ellenszere a lábizmok megerősítése. Ez képes lehet a láb szerkezetét jó irányban alakítani, és a boltozatot fokozatosan megemelni.

2. A lúdtalp alapjában nem egy különösebben vészes dolog! A gyerekek, majd felnőttek többségének a laposabb lábboltozat ellenére sem jelentkeznek panaszai, fájdalmai, és a kutatások szerint a sportteljesítményben sem gátolja őket. Ha egy gyerek normális életet él, amelynek része a mozgás, a sport, legtöbbjüknek nem kell a lúdtalppal foglalkoznia.


Lúdtalp: hajlam vagy születés utáni, környezeti hatás?

A lúdtalp kialakulásában alkati, öröklött tényezők + környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Az öröklött hajlam jelentős, sőt alapvető tényező.

  • Van gyerek, aki olyan szerencsés alkatot örököl, hogy tehet bármit, akkor sem alakul ki nála bokasüllyedés.
  • Van aki viszont kifejezetten hajlamos a lúdtalpra. Ha a szülők, nagyszülők közt van lúdtalpas, a te gyermeked is jó eséllyel pályázik ugyanerre.

 

Születéstől kezdve már rajtunk is múlik!

A születéstől kezdve azonban már sok múlik azon, hogyan alakul a gyermek életmódja:  

  • Ha jó életviteli szokások természetessé tétele helyett gyermekünket nassoló zabagéppé hagyjuk alakulni, már kisgyermekkorában túlsúlyossá válhat. Ha pedig állandóan a TV meg a számítógép előtt ül, keveset mozog, gyengék lesznek a lábizmai. A nagy súly és gyenge lábizmok miatt sokkal inkább ki fog alakulni a bokasüllyedés, mint ha egy normál testsúlyú, sokat futkározó kölkünk van. 
  • Ha olyan cipőben járatjuk a gyereket, ami lustává teszi a lábizmokat, nagyobb eséllyel alakulhat ki bokasüllyedés.

(Ugye tudjuk: Minden kisbaba természettől fogva "lúdtalpasan" születik, párnás talpacskákkal. A lábboltozat csak évek alatt, a járás során formálódik, emelődik meg, a lábizmok munkája által. Akinél ez az emelkedés késik, elmarad, azt hívják lúdtalpnak.)

A lényeg: sok tényező együtthatásaként alakulhat ki a lúdtalp. Öröklött hajlamunkat nem befolyásolhatjuk (egyelőre), a környezeti hatásokat, az életmódunkat viszont igen. Hogy ezzel mennyire tudjuk befolyásolni a lúdtalp alakulását, arról megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint kár a gőzért, elég csak a tüneteket kezelni. A hivatalos magyarországi orvosi álláspont szerint van mit tenni. E befolyásolható tényezők egyike a cipő.

Lúdtalp elleni cipő segíthet lúdtalp kialakulásában?

Régóta elfogadott elv az ortopédiában, hogy egészséges lábnak nem szabad "lúdtalpbetétes cipőt" adni, mert az lustává teszi a lábboltozatot tartó izmokat, és végül lúdtalp kialakulásához vezethet. Az utóbbi évtizedben a bolti gyermekcipők között is megjelentek olyan cipők, amelyben "az egészséges lábfejlődésért alkalmazott segítségként" a lúdtalpbetéthez hasonló harántemelést alkalmaznak. Ennek legemlékezetesebb példái voltak a harántemeléses Siesta cipők, melyeket az ortopédorvosok ajánlásával vezettek be nagy sikerrel 2000-es évek elején. (Mi az a harántemelés? >>)

Mit ne viseljen a gyerek 1.:  Harántemeléses gyermek- és gyógycipők

Néhány személyes tapasztalat azt mutatta, hogy az - akár gyermekorvosi javaslatra - első járócipőként használt harántemeléses cipőben járó gyerekeknél 5 éves kor körül egyre erősödő lúdtalp alakult ki.  E tapasztalat alapján azoknak az ortopédorvosok véleményét osztom, akik nem javasolják a harántemelés alkalmazását a gyermekcipőkben. Szerintük nem előnyös a Siesta vagy  más olyan, „kifejezetten bokasüllyedés elleni, ortopédorvosok által támogatott” cipők viselése, amelyekben harántemelés van. (Harántemelés a cipőtalp közepén, a belső oldalon levő nagyobb dombocska. (Valójában szakszerűen ez "hosszanti emelés". (Erről itt. >>) Ez sok cipőn "jelzetten" van csak jelen, azaz csak puha szivacs, és jelentéktelen magasságú. Ezek csak imitálják a harántemelést. Vicces, hogy épp ezért nincs velük probléma. Akkor van gond, ha a harántemelést tényleg "komolyan veszik", mint pl. a Siesta cipőknél, és számottevő, a lábat valóban megtámasztó domborulatot tesznek a talp belső oldalára. A baj ezzel az, hogy a harántboltozat emelés lustává teszi a lábizmokat. Nem kényszerül a lábizomzat minden lépésnél izommunkára, hiszen helyette a domborulat megtartja a lábat. Márpedig a lúdtalp gyógyulásának egyetlen, küzdelmes útja, hogy a gyerek növekedésével a lábizomzat erősödik, és ez az erősödő lábizomzat helyes állásba húzza a lapos lábszerkezetet, kialakítva a természetes lábboltozatot.

gyerekharantemelobetet_pittyis.jpg

Harántemelős gyermekcipőbetét az eBayen. Piroskának nyilván cuki lenne a piros köpönyegéhez, saját gyermekünket viszont ne ilyenben küldjük a nagymamához

Mit ne viseljen a gyerek 2.:  Hátul nyitott, pántos szandál

Ezek nem segítenek egyenesben tartani a lábat. A kemény, zárt hátuljú (kérgű - cikkekben ezt a szakszót használják, bár mi olvasók nem tudjuk, hogy ezt jelenti) cipő a jó. Álláspontom szerint a hátul nyitott cipő még mindig kisebb kárt csinál, mint a harántemelés, mert itt ettől függetlenül dolgozhatnak a lábizmok.

Figyeljünk, mert a divatos fazonok iránti igény miatt az "egészséges, lúdtalp-specialistaként" elkönyvelt márkák is simán gyártanak nyitott hátuljú szandálokat.

Érts meg a lúdtalp elleni kezelés lényegét!

E kezelés összes erőfeszítésének lényege, hogy segítsük a LÁBIZMOKAT, hogy ŐK,  AKTÍVAN ezt a boltozatos lábállást kialakítsák.

Az új szemlélet szerint a lúdtalp valódi, végleges megszüntetésének egyetlen (nem műtéti) módja, ha a lábizomzat saját maga, aktív izommunkával húzza föl a befelé dőlt bokát egyensúlyba. Ehhez az izmok mindennapos aktív hangyamunkája kell. Ebből következik, hogy minden kezelésnek ezt az egyetlen célt kell szolgálnia: segíteni az izmokat és a lábat, hogy az izmok fokozatosan boltozatossá húzhassák a lábat. Ez pedig:

1. fokozottan erősíteni a lábizmokat:

  • minél több mezítláb, egyenetlen talajon mozgás
  • lábtorna naponta
  • lábat erősítő sportok
    (tatamis küzdősportok, judo, karate, de sakkon kívül minden sport jó!)
     

2. befelé dőlő, lesüllyedt helyzetéből egyenesebbre fordítani a lábat (szupinálni):
(hogy az izmok könnyebben egyensúlyba húzhassák a  lesüllyedt lábat)

  • szupináló (kifelé dőlő) cipő (helyes!)
  • zárt, merev sarokrészes (kérgű) cipő (helyes!)
  • harántemelő talpdomborulat  (vitatott! passzívvá teszi a lábizmokat?)
     

Miért lehet káros a harántemelő betét gyermekkorban?

A régi szemlélet szerint a szupináló (latinos írásmóddal: supináló), kifelé dőlő talpú cipő mellett még a lesüllyedt boltozatot alátámasztó harántemelést is raktak a gyógycipőbe (ilyen van sok ortopédorvos által felírt gyógycipőben és pl. a Siesta cipőkben). A harántemelés feladata az volna, hogy (a szupinálással karöltve) a normálishoz közeli (boltozatos) helyzetbe hozza a lábcsontokat.

Az új ortopédorvosi szemlélet szerint viszont a harántemelés inkább árt, mert úgy segít, "mintha a láb karosszékben ülne", azaz elvégezve a munkát az izmok helyett lustává teszi a lábizmokat, így pont azok az izmok nem erősödnek meg, amelyek a boltozat helyehúzását elvégezhetnék. Amint kivesszük a betétet, az ellustult lábizmok nem képesek megtartani a lábat a jó helyzetben, és újra lesüllyed. Az eredmény: a lúdtalpbetétet örökké viselni kell.
Magyarországon ma sok ortopédszakorvos a régi szemléletet viszi, és harántemeléses gyógycipőt ír elő a gyermeknek. Ha ilyen orvoshoz kerülünk, érdemes másik ortopéd szakorvos vagy gyógytornász véleményét is kikérnünk.

Azért is szorul fokozott segítségre a már lúdtalpas láb, mert a gyerek növekedésével egyre nehezebb, "reménytelenebb" helyzetbe kerül, szó szerint: A gyerek növésével egyre nagyobb súlyt kellene megtartania. Úgy, hogy a boka egy befordult, lesüllyedt állapotban van. Hasonló ez a szkanderhez, ahol, ha a karodat már félig lenyomták, onnan már sokkal nehezebben tudod "visszahozni" a normál állapotba. Vagy próbálj megy egy 5 kilós súlyzót függőlegesen megtartani 1 percig, vagy ugyanezt vízszintes alkarral.

Felnőttkorban, fájdalmas tünetek esetén a lúdtalp (harántemelő) betét viszont már szükséges és hasznos eszköz lehet. Hiszen ha eddig nem emelkedett meg a lábboltozat, ezután sem fog.  

 

Miért árulnak akkor harántemeléses cipőket az ortopédorvosok ajánlásával?

X+n évvel ezelőttig visszamenően az ortopéd szakorvosok és gyermekorvosok - az akkor érvényes orvosi irányelveknek megfelelően - kifejezetten ilyen cipőket javasoltak és írtak fel a gyerekeknek. Széles körben elterjedt a hivatalos álláspont, és ezzel a piaci igény is jelentkezett. Sok cipőgyár jóhiszeműen - a korabeli ortopéd ajánlások alapján - elkezdett harántemelős cipőket gyártani. Fáradságos munkával megszerezték különböző ortopédiai szervezetek ajánlását, és mára az "egészséges" cipők  számos divatos fazonban kaphatók. Mókás módon azok a cipők a legelőnyösebbek, amelyek ebből a harántemelős mizériából kimaradtak, de főleg zárt, keménysarkú (kérgű) gyerekcipőket gyártanak (pl. Falcon). 

Az orvostudományban amúgy sosem lehet biztosat mondani. Ami most tutinak tűnik, holnapra az ellenkezőjére fordulhat. Az is lehet, hogy az új ortopédiai szemléletről is kiderül 10 év múlva valami, ami miatt módosítani kell.

Gondoljunk csak az égés kezelésének pálfordulására. Gyermekkoromban az „égésre vizettevéstől” az orvosok úgy óvtak, mint a tűztől :). Ma meg a legfőbb szabály: hideg vizet minél előbb, minél hosszabban. De hosszan lehetne sorolni a "megdőlt" vagy legalábbis "erősen átalakult" orvosi dogmákat: az étolaj, a margarin szuper, a zsír rossz, az alma jó fogmosás helyett, a tojás káros, stb.

Az orvosok pedig szeretik (vagy kénytelenek?) dogmatikus egyértelműséggel elkötelezni magukat egy-egy álláspont mellett. Hiszen tőlük mindenki egyértelmű "igazságot" vár, az "abszolút, legjobb kezelést". Nem bizonytalan esélyeket, opciókat meg "talánokat".

 Hány éves korig lehet befolyásolni a lúdtalpat?

 A lúdtalp jellegzetessége, szemben pl. a gerincferdüléssel, hogy az idő haladásával/gyerek növekedésével hajlamos a javulásra. Már ha odafigyelünk, és segítünk a lábnak a gyógyuláshoz. Tehát egyáltalán nem reménytelen ügyről van szó. 14-16 éves, optimistábbak szerint akár 20 éves korig is alakítható a lábboltozat. Addig van mit tennünk. A hazai felfogás szerint. De mit mondanak külföldön?
 

Kitekintő a nagyvilágba: Az angolok tojnak a lúdtapra?

Angol internetes beteginformációs oldalakat böngésztem. Nem mélyültem el nagyon benne, de a benyomásom az volt, hogy sokkal lazábban fogják föl a lúdtalpat és a kezeléséből sem csinálnak nagy ügyet. 
Azt mondják:
A lúdtalpak elenyészően kis százaléka olyan speciális eset, amit komolyan kezelni kell, akár műtéttel. A lúdtalpak több mint 90%-a nem igényel semmilyen kezelést gyermekkorban, nem adnak rá semmi spéci cipőt, még szupinálót sem. Angolos blazírtsággal úgy tartják: A többség úgyis meggyógyul felnőttkorra, vagy úgy marad, de nem okoz különösebb panaszt. Ha meg okoz, na annak a pár embernek hordani kell valami lúdtalpbetétet a cipőben.

Tanulságos. Ezért kell tanulni furcsa  nyelveket. Hogy meglássuk, hogyan gondolkoznak például egy távoli szigeten élő különös emberek.

 

Breaking News!!!

Flat Feet? - Take it easy!

Újsághír: A gyermekkori lúdtalppal kapcsolatban a mostanában végzett kutatások derűlátásra adnak okot, és a blazírt angolok laza hozzáállásának helyességét erősítik. A Pediatrics 2010-es számából például az derült ki, hogy "a 11-15 évesek körében nincs összefüggés a lábboltozat magassága és a motoros teljesítmény között (ugrás, egyensúlyozás, gyorsaság). Általánosságban elmondható, hogy a fájdalommal nem járó lúdtalp nem igényel különleges terápiát. Csupán ha a gyermek fájdalomról panaszkodik, akkor szükség lehet talpbetétre vagy gyógytornára."

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ludtalpgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr952050010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A város és a csillagok 2011.02.16. 01:13:50

Szia, felnőtt lúdtalpügyben is lehet kérdezni, vagy csak gyerek?
Kérdéseim:
1./ A lányom 20 éves és lúdtalpas. Már kevés járkálás után is nagyon fáj a lába. Akkor azt ugye mégis kezelni kell? Esetleg lúdtalpbetéttel? (Egyetlenegy lábbelije van, amiben nem fáj a lába: a 3Z túrabakancsa.)
2./ Nekem tavaly, negyvenéves koromban lett először "lúdtalprohamom", vagyis akkor kezdett rémesen fájni a lábam miatta. A lúdtalpbetét először enyhítette, aztán már nem. Elkezdtem én is túrabakancsot hordani végső kétségbeesésemben és meggyógyultam. Nem fáj a lábam. Vajon egy böhöm nagy túrabakancs mitől gyógyítja meg az ember lábát?

Green doktor 2011.02.16. 03:53:41

@Siegelindee: Természetesen felnőtt korban (a 20 év is az) indokolt és hasznos dolog a lúdtalpbetét. Ekkor már nem várható, hogy majd mégis fölemelkedik az a süllyedés. A cél az, hogy a tüneteket, a fájdalmat és a fáradást megszüntessük.
A túrabakancs fogja a bokát, egyenesben tartja, és így átvesz az amúgy a lesüllyedt lábboltozatra nehezedő nyomásból. Kábé, mint anno a magasan füzött "kismama cipők". Nem árt mind a 4 lábat mutatni ortopéd szakorvosnak.

A város és a csillagok 2011.02.25. 23:25:48

@Green doktor: Köszönöm a választ, Green doktor.:) Nekem a lúdtalpbetétet ortopédus írta fel és azóta a lányom is volt ortopéd szakorvosnál, neki is írt betétet és lábtornagyakorlatokat is javasolt. Remélem, használnak majd.

azgaka 2011.10.28. 03:54:36

A cikk nagyon elgondolkodtato es sok igazsagot rejt. Azonban a blazirt angolokat az itt festett kep ellenere meg mindig kritikaval szemlelnem... Az egeszsegukre mit sem ado, egeszsegnevelest hirbol sem ismero, betegesen elhizott vagy csak kisse tulsulyos, mozgasszegeny briteknel (kulonosen a gyonyoru UGG csizma megjelenese ota) fokozodo riadalommal szemlelem a foldet surolo belbokakat. Aggodalmamat csak erositi a novekvo szamu harmincas- negyvenes eveikben jaro betegek terd- es csipoprotezis muteteinek mindennapjaimban is erezheto statisztikailag szignifikans emelkedese... Ettol meg a siesta ciportipus itt valoban nem letezik, es az ehhez tartozo elmelet sincs tulaggodva. Az igazsag valahOl pedig kozepen van.... (erdemes lenne frankfurti statisztikat is elemezbi. Valaki???)
süti beállítások módosítása