Lúdtalpgyík

Mindentudó lúdtalpas gyerekhez

Melyik is a harántemelés? Hol van a cipőben?

2010. augusztus 17. 23:34 - Green doktor

A lúdtalpról (bokasüllyedésről) szóló cikkekben állandóan emlegetik a "harántemelést". Ám legtöbbször nem mutatják meg, mi az a harántemelés? Az olvasók többsége ilyenkor a talpbetét közepe táján, a belső oldalon levő nagy, félgömb- (vagy inkább negyed citrom?) szerű domborulatra gondol. És lúdtalpnál valóban ez az érdekes! Ám jó tudnunk, hogy ezt tévesen nevezik "harántemelésnek". Ez ugyanis orvosilag nem más, mint a láb hosszanti boltozatát alátámasztó hosszanti emelés.  Szóval tisztázzuk, mi micsoda?

Tovább
Szólj hozzá!

Milyen cipőt ne viseljen a gyerek?

2010. június 02. 08:55 - Green doktor

A boltban kapható gyerekcipők legtöbbje lelkesen ígéri: megóvja gyermeked lábát a lúdtalptól. Pedig ez sokukra nem feltétlenül igaz. E sorok írója mindig is odafigyelt gyermekei lábának egészséges fejlődésére. A járástanulás utáni évektől szektás következetességgel járatta őket a gyermekorvos által javasolt harántemeléses Siesta cipőkben. Miután egyiküknél lúdtalpat állapítottak meg 5 évesen, a szakorvos által előírt "harántemeléses készíttetett gyógycipős" évek következtek. Meglegyintett bennünket a hintatalpú cipők szele, majd megismerkedtünk a szupinált cipők és a szilikon sarokék használatának szépségeivel. Több év  tapasztalata alapján összeírtam, amit szerintem egy szülőnek hasznos tudnia a bokasüllyedéssel és a gyermekcipőkkel kapcsolatban.

Tovább
4 komment

Mit sportolhat a gyerek, ha lúdtalpas?

2009. szeptember 17. 14:19 - Green doktor

A sakk kivételével szinte minden sport előnyös hatással van a lúdtalpra. Az egészen súlyos bokasüllyedést leszámítva, (ahol a fájdalom is jelzi, hogy nem okés a dolog) minden sport, ami erősíti a lábizmokat, gyógyítja a lúdtalpat is! Nem kell tehát azon aggódni, hogy "nem bírja a gyerek", "felmentés kéne neki tornaóráról".

Tovább
Szólj hozzá!

Otthon, sima padlón mezítláb legyen-e a gyerek?

2009. szeptember 17. 14:13 - Green doktor

Megoszlanak az álláspontok. Az aktuális, széles körben hangoztatott ortopédorvosi álláspont szerint sík padlón ne legyen mezítláb, viseljen cipőt, ill. gyógycipőt. Egyes gyógytornászok szerint viszont: otthon sem jó, ha állandóan gyógycipőben van a gyerek, mert ellustítja a lábizmokat, míg a sík talaj is készteti bizonyos izommunkára a lábat, ha nem annyira intenzíven, mint a természetes, egyenetlen talaj.

Tovább
Szólj hozzá!

Milyen sportcipőben sportoljon a lúdtalpas gyerek?

2009. szeptember 17. 13:55 - Green doktor

Azt már megbeszéltük, hogy minden gyerek mozogjon, sportoljon, akár lúdtalpas, akár nem. Nézzük, a sportcipő választásban vannak-e speciális szempontok, ha bokasüllyedéses a lurkónk? 

 

Milyen sportcipőben NE sportoljon a gyerek, ha lúdtalpas?

dorkomagaskek2.jpg

 Kerüljük a "dorkót", azaz a vékonytalpú, vékony vászon felsőrészes, gyönge sarokrészes cipőt! Ide tartozik a gumiorrú vászondorkó is, legyen az Converse márkájú avagy kínai. A magas szárú sem sokkal jobb, mint az alacsony, ezek hátsó sarki része gyenge tartású a vászon anyag miatt. A talpuk meg viszonylag vékony, így nem annyira ruganyos, nem tompítja úgy a betonra-parkettára ütközéseket. Többségünknek egy ilyen dorkóban tornázva sem lesz semmilyen panasza, ám egy bokasüllyedéses gyereknek, ha lehet, mégiscsak ésszerű mást választani.

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: sport cipő