Lúdtalpgyík

Mindentudó lúdtalpas gyerekhez

Jó-e az MBT gördülő cipő a lúdtalpas gyereknek?

2009. szeptember 17. 14:34 - Green doktor

Az MBT-cipő elméletileg a láb hintáztatásával erősíti a lábizmokat. Ez alapján logikusnak tűnik, hogy jó hatással lehet a lúdtalpra is. De vajon való-e az MBT-cipő gyerekeknek? Az interneten és ortopédorvosokkal beszélve  is találkozhatunk olyan véleménnyel, mely szerint a lúdtalpas gyerekeknek is javasolt lehet az MBT-cipő hordása. Green doktor tiltakozik, és keményen beszól a gyerek MBT-knek.

 

Egyes ortopédusok az MBT-cipőket - elméleti alapon - lúdtalp esetén nem tartják rossznak, mondván „minden jó, ami erősíti a lábizmokat”. A gördülő talpú cipőnek pedig épp ez az egyik lényege (a gerinc tartásjavítás mellett). Csakhogy, mielőtt ezt a logikát mechanikusan gyerekekre is kiterjesztjük, álljunk meg egy pillanatra: Ha kiderülne, hogy a tűsarkú jó a lúdtalpnak, való lenne az gyerekeknek? Green doktor szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyerekek valós viselkedését és életkori sajátosságait.

Green doktor véleménye: Gyerek ne hordjon MBT-cipőt!
Gyerekeknél az MBT gördülő talp instabilitása, kifordulásra való hajlama miatt balesetveszélyes. Az MBT-cipők hatékonysága jelenleg is vitatott. Előny-hátrány mérlegelés alapján a kétséges mértékű gyógyhatás nem éri meg a miatta megnövekedő baleseti kockázatot. A szupináló talpú és/vagy normál cipő felelősebb megoldás.  

....................................................................................................................................................................................................

 Gördülő cipő fogalma: értsd (bármilyen márkájú) hintacipő, gördülő cipő, gördülő talpú cipő
Bárhol, ha MBT-t írok, az összes "hintatalpú cipőre" gondolok, mert ezt a cipőtípust mindenki így azonosítja, "neve egyet jelent a kategóriával", lásd még "cellux", "rotring", "nescafé" és társaik.
....................................................................................................................................................................................................

A boltokban és webboltokban számtalan hintacipő márkát találunk. Vannak gyengébb és jobb minőségűek. Ami a „működésüket” illeti: a talp domborulata különböző lehet! Minél domborúbb a talp, annál intenzívebb tornára kényszeríti a lábizmokat.

A domborulattal azonban a gördülő cipők gyengéje is egyre növekszik: az instabilitás. Egyre nehezebb benne szaladni, normálisan járni, illetve mivel ezek talpa magasabb, egyre instabilabbá válik a cipő, annál könnyebben kifordul a boka. Felnőtteknél ez kevésbé gond, mert önfegyelemmel megtanulnak óvatosan mozogni, de egy szaladgáló, többiekkel játszó, focizó, lépcsőn ugráló gyereknél ez nem működik. Gyakorlati tapasztalat, hogy  könnyen ki-kifordul a lábuk szaladgálás közben gördülő cipőben, már enyhe domborulatú gördülő cipők esetén is. Tehát gyermeknél MBT-cipővel nyakunkba vesszük a nagyobb bokaficam kockázatot, és mellé egy igencsak kétséges elméleti előnyt nyerünk. A rendszeres bokaficamoknak pedig hosszú távon megnyúló bokaszalagok, és kifordulásra hajlamos laza boka a következménye.

mbt-gyerek.jpgMBT gyermekcipő. Ilyenben rohangálni az iskolaudvaron?

Az MBT-cipő viselés és a gyerekek problémáját az MBT gyártók és tanácsadók is érzékelik. Van, aki úgy fogalmaz: „Gördülő, MBT-cipő csak azoknak a gyermekeknek való, akiknek már van olyan testtudatuk, hogy helyesen tudják használni. Ellenkező esetben nem fejti ki jótékony hatását.” Beszéltem olyan ortopéd orvossal, aki 7 éves gyereknél már hordhatónak tartja az MBT-cipőt.

Nadeakkor, képzeljük el saját gyermekünket: Van-e életének olyan része, amikor ki lehet zárni, hogy hirtelenül rohangálni kelljen őrült módjára, mert meg kell menteni a galaxist a betolakodók elől, vagy mert fölbukkan az „osztály réme Márk” (név behelyesítendő), és gilisztát akar tenni a lányok nyakába.

 

MBT hatékonyság felnőtteknél: tudományos kérdőjelek?

2013-ban publikálták az MBT cég által kezdeményezett kutatás eredményét, ami nem éppen a cég által várt eredményt hozta. A kutatásban az angliai  King's College, Hertfordshire Egyetem valamint 2 londoni kórház 115 gerincfájdalomban szenvedő önkéntesénél vizsgálták az MBT viselés hatását a normál edzőcipőhöz képest. Az eredmény: többen voltak, akik jobban érezték magukat edzőcipőben járva. Azért ne hamarkodjuk el az MBT kihajítását az ablakon. 115 eset még nem megingathatatlan súlyú bizonyíték az MBT-k hatástalanságára. Az MBT cég is feltehetően tesz marketing erőfeszítéseket a kellemetlen fiaskó kiküszöbölésére, esetleg egy új kutatás formájában. De egészséges kétkedésre és további vizsgálódásra int.  Cikk a kutatásról magyarul az Index.hu-n >>

 

18plus.png

Felnőtt tartalom! ......................................................................................................................................

Miután tisztáztuk, hogy gyerekre nem adunk MBT-t, az alábbi 2 tanács már csak a tüneteket produkáló lúdtalppal élő felnőttek kedvéért álljon itt.

 

Mehet-e szupinálás a gördülő talpú cipőbe?

Természetesen nem. A hintatalpú cipőt nem szabad szupinálni. Az ortopéd szakorvos előírhatja úgy bokasüllyedésre a javallatot, hogy  „MBT-cipő vagy (5 cm-t) kifelé dőlő, harántemelés nélküli gyógycipő”.  A két rendszert azonban semmiképpen nem szabad ötvöznünk.

Túllőni a célon MBT-cipővel?

Alább olvasható kele kommentjében, hogy neki a sok MBT viseléstől már lefelé görbülve maradtak a lábujjai, és "túlemelkedett a lábboltozata".

Green doktor szubjektív: Ez a kellemetlenségen túl az MBT cipők valós hatékonyságát látszik bizonyítani: Ezek szerint tényleg kell a lábujjaknak lefelé dolgozniuk, és tényleg megerősíti az izomzatot. Nem túl bonyolult logikával azt tanácsolnám, ha észrevesszük, hogy túlságosan lefelé hajlanak a lábujjak, ne hordjuk annyit az MBT-t. Váltogassuk normál cipővel!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ludtalpgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr131388408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kele! 2010.10.06. 16:42:39

Én MBT-s voltam régen, de váltottam! 2 dolog miatt: 1.) az ára. mai fizetésekből nem engedheti meg az ember olyan könnyen hogy egyetzlen cipőt vegyen annyiért.
2.) a lábujjaim a cipő viselése után is abban a bizonyos "csimpaszkodó" pozícióban (=behúzva) maradtak, mert annyira hozzászoktak a cipőben ehhez az "beállás"-hoz... egy idő után pedig fáj az embernek ám így járni, mikor a boltozat túlemelkedik...
Áttértem idén a RollSTEPre, fele annyiba kerül! és naggyon meg vagyok vele elégedve, a lúdtalpamon rengeteget segít, hogy ne gágogjon!:D
ha valaki kételkedne a minőségben, a Dr. Batz termék, a honlapon rengeteg infó elérhető!

Remélem a véleményem, ill. tapasztalatom tudott segíteni valakinek!

Cleo 2011.08.09. 22:28:21

Lenne egy kérdésem: Lányom most 7 éves, egész eddig tudtunk neki kérges szandált venni (még 35-st is). Szerintem (még) nincs lúdtalpa és kezdem észrevenni, hogy általában befelé dől a lába menés közben, de néha, ha odafigyel már tudja jól is tartani. Lehet, hogy csak optimista vagyok, de remélem, hogy a sok trambulin, mezítlábas járás stb. meghozza az eredményét. Ortopédián azt mondták, hogy nem vészes, csináljuk a lábtornát. A blogon felbuzdulva elmentünk hintázó talpú szandált venni (most szerintem jó áron vannak akciózva a swissies-ek). Felpróbálta, ment egy keveset benne. Nekem úgy tűnt, hogy ebben még jobban befelé dől a lába. Ez normális, hogy eleinte ilyen és megtanulja hordani vagy felejtsem el ezeket a cipőket?

Green doktor 2011.08.15. 10:45:07

Mai fejjel gyereknek, enyhe lúdtalpnál MBT helyett - kifelé dőlő (szupináló) sarkú cipőt, szandált javasolnék inkább.
- enyhe esetben normál szandált, esetleg kemény kérgű (hátuljú) szandált. 2-3 mm-es kifelé dőlést a cipésszel csiszoltassunk a szandál talpába (lásd másik cikk).

Miért nem MBT?
Ahogy a cikkben is érintem:
1. A hintacipőket nem önfeledten szaladgáló gyerekeknek találták ki, kifordulhat a boka, tudatosan kéne viselni stb.
2. A haszna szerintem nem olyan kiugró, illetve vélhetően egy szupináló vagy akár normál szandállal is elérhető.
3. A gyereknek gáz, béna. Ők is látják, hogy egy ilyen "speciális" cipő, a többi gyerek vagány sportcipőkben jár. Indokolt esetben persze ennél "cikibb" dolgokat is el tudunk fogadtatni a gyermekkel, de ezesetben nem érzem indokoltnak.

Milyen legyen a szandál?
Erről írok a blog más cikkeiben. A legfontosabb, hogy jól fogja a lábra, ne lötyögjön túlságosan, hogy a kifelé dőlést a lábbal is "követtesse".

Amit mindenki számára hangsúlyoznék: A lúdtalp javítása nem cipőkérdés, fontosabb a szemléletbeli kérdés:
Ne a (csoda)cipőtől várjuk, hogy megoldja a lúdtalp problémánkat. A cipő adottságai csak egy kis részét adják a gyógyító folyamatnak. Sokkal fontosabb, a lényeg: a lábizmok erősítése, melyben a viselt cipő adottságai csak bizonyos mértékig segíthetnek. A felelősségünk ne álljon meg ott, hogy pl. MBT cipőt veszünk rászánva a sok pénzt, hanem éppenséggel mi legyünk az elsők, akik leparancsoljuk a gyerekről az (MBT)cipőt, amint egy füves parkba keveredünk, vagy lekapcsoljuk a számítógépet, és futkározni hajtsuk szemünk fényét a szomszéd gyerekekkel, na meg járassuk vmi sportra.
süti beállítások módosítása