Lúdtalpgyík

Mindentudó lúdtalpas gyerekhez

Milyen cipőt viseljen az egészséges lábú kisgyerek?

2010. május 04. 14:58 - Green doktor

Adidas vagy Nike überszuper sportcipőben rugózzon-e be a gyerek az osztályajtón? Lényeges kérdés, de kezdjük az elejéről. Irányelvek 0-18 éves korig. 

Milyen cipőt viseljen: Járástanuláshoz

Semmit, ill. zoknit, puhatalpú bébicipőt. És a semmiben bizony a mezítláb is beleértendő. Tudom, nehéz azt egy jó anyának elfogadni, hogy semmit se adjon a gyermeke lábára, mikor ő egyrészt egy jó anya, másrészt a boltok roskadoznak a cuki csecsemőcipőktől. Azonban ma már számtalan lehetőség van, hogy ezt lelki terhet valahogyan feldolgozzuk (védőnői szolgálat, családsegítő központ, pszichoterápia, természetgyógyász stb.) A gyereknek ugyanis az a legjobb, ha mezítláb (vagy legföljebb zokniban) totyoroghat. 

Ne vegyünk "rendes talpú" cipőt, álljunk ellen a "hát nem tündi-bündi, hogy tisztára olyan, mint a nagyok, csak miniben" érzésnek.

A puha talpú bébicipő is ott kell azonban csak, ahol amúgy lehűlne a gyermek lába. A kicsinyükért - alapjában véve nagyon helyesen - aggódó anyukák azonban legtöbben még egy indukciós tűzhely tetején szambázó gyerekre is cipőt adnának, nehogy megfázzon.

Hogyan dönthetjük el, hogy kell-e a gyerekre cipő, vagy genelhet mezítláb ill. zokniban:

 A Green-féle "Regular Hand-Touch módszer"
(RHT-method, magyarul nagyjából: "Rendszeres Kézi Érintés módszer") Ezzel az egyszerűen elsajátítható módszerrel bárhol magunk is eldönthetjük, rá kell-e adnunk cipőt a gyerekre. Menete: Engedjük mezítláb tenni-venni a gyereket az adott padlón, majd 10-12 percenként a kezünkkel érintsük meg a gyermek talpát. Ha hűvös, adjunk rá zoknit, következő fokozatban a cipőt. Ha nem hideg, újabb 10 perc múlva ellenőrizzünk.

Milyen cipőt viseljen: 2-5 éves korig

  • magasszárú, hátul merev és zárt (=zártkérgű),
  • harántemelés nélküli, azaz sima talpbetétű
  • többcsatos, jól szorítható cipőt

 

Vigyázzunk: Saját eszünkre és szemünkre hagyatkozzunk vásárlásnál. Gyűrjük, hajlítgassuk a cipőt kérgét, próbálja föl a gyerek, nézzük meg mennyire tartja a lábát.

Ne elégedjünk meg azzal, hogy a kinézett szandál "formára zárt kérgű". A szandálok között soknak van például puha, neoprénszerű zárt kérge, de az nem tart semmit sem. 

Szandálokat a legnehezebb jót találni!

Green doki javaslata:

Bármi jó lehet, ami a fenti kívánalmaknak megfelel. Személyes kedvenceimmé azonban a Falcon szandálok váltak. Pedig hosszú utat jártak be, míg idáig értek.

A kezdeti szektás Siesta-hívő időkben öntudatos flegmával löktem félre a boltokban a Falcon cipőket, hiszen "nincs bennük harántemelés", és a tudományos talp kiképzés, és az ortopédológusok ajánlása. Elephanten, Superfit, bármiben jobban bíztam, mint ezekben.

Mikor először hallottam, hogy van, aki már nem ajánja a harántboltozatos cipőket, bátortalanul vettünk egészséges lábú 4 éves lányomnak egy Falcon 3 csatos szandált. Azután, ahogy egyre nyilvánvalóbbá vált számomra a harántemelés átka, utólag kezdett fölértékelődni a kis Falcon. 


Sokat látott Falcon szandál példányok. Találni még ilyen egyszerű, elegáns kis fehér bőrcipőt?

Na, és azért szeretem a Falcont, mint márkát, mert

  • szandálban nagy méretig (31-ig) gyártanak magas szárú,  kemény kérgű 3 csatos modelleket, sokfélét
  • egyszerű, sima talpbetétje van, harántemelés nélkül
  • finom, egyszerű fazonú és színű, elegáns kis modelljeik vannak, nincs rajta egy képregényhez elegendő maci- vagy manófigura
  • tiszta bőr, kívül belül

Külön szimpatikus, hogy amint utánaolvastam, egy kis-közepes magyar családi vállalkozásról van szó. A marketingjük zéró. Egyszerűen a jó minőségű és árú termékek tartják fenn a piacon. Respekt!


Milyen cipőt viseljen: 6 éves kor fölött

A fiúk lehetőleg durván drága Nike, Adidas vagy más, éppen felkapott márkájú sportcipőt. Miért? Mert az menő. A lányok is ízlés szerint, amit akarnak.

A lényeg: kerüljük a MŰBŐR cipőket!

Egy nagy baj van, a sportcipők közt a valódi bőrből készült modelleket mára szinte teljesen kiszorították a műbőr (vagy ahogyan elegánsabban nevezik, "szintetikus bőr") anyagúak. Az pedig baj. Mert innentől nem alkalmasak hétköznapi viseletre. Jelentős számuk, a rendes, "valódi műbőr" egyáltalán nem szellőzik. A gyerekeket pedig már jó ideje leginkább sportcipőben járatják minálunk, merthogy a gyerekek abban akarnak járni. Az eredmény: büdös és gombás lábú gyerekek.

A MŰBŐRkerülésnek két formáját ismerjük:

1. Valódi bőr cipők

Ma már a műbőrök is olyan élethűek, hogy alig lehet különbséget tenni a valódi és műbőr cipők között. Ez azonban sajnos csak a küllemükre igaz. A műbőr továbbra sem szellőzik.

2. Szellőző vászonból készült cipők

A sportcipők közül válasszunk jól szellőző gyöngyvászon felsőrésszel készülő modelleket. Ilyenek futócipők többsége, de utcai sportcipők között is találunk gyöngyvászon anyagút. Ezek alkalmasabbak az egész napos hordásra. De a szivacsozottságuktól függően ezek közt is lehetnek meleg, kevéssé jól szellőzők.

adidas_sarga.jpg Valódi, velúrbőr sportcipő. Ritka, mint a fehér olló. És nem is olcsó mulatság

  

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ludtalpgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr241974014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tobe86 2012.09.27. 15:43:22

Az utolsó bekezdéshez gondolatmenethez :
ma már az adidas nike cipők olcsóbbak mint a gyógycipők vagy kérgessarkú bokatartó cipők. Nekünk salus van de a lányomnak vagy 7 pár különböző féle cipője van főleg elefanten mivel azt tartom a legjobbnak . Az egyik pl olyan durván bokatartós hogy alig bírom beledugni a lábát pedig ritkamód keskeny vékony és hosszú lábfeje van. Mindemellett rendkívül hajlékony talpú ami szerintem legalább olyan fontos mint a kérges sarok ( sokkal hajlékonyabb mint a salus). A salus-al pl mászókázni nem is igazán tud mindig megcsúszik félreteszi a lábát mivel gondolom én nem érzi a cipőben azt amire lép....Superfit is volt már neki 2 pár is szintén nagyon puha hajlékony talppal . Mondjuk ez a márka amúgy is nagyon könnyű cipőket gyárt ami szerintem nagyon kényelmes mintha nem is lenne a lábán semmi... A bokatartásról is kissé más a véleményem attól függetlenül hogy salus-t (magasszárú)használunk . A mi esetünkben a kis vékony bokát akkor sem tartja meg ha totálisan összeszorítom(amit ugyebár nem teszek) viszont ha olyan cipőt kap ami a boka alá helyeszkedik el azaz a pereme az az ív a bokát alulról támaszta meg sokkal inkább előnyös. Érdekes módon ezekben a cipőkben sosem csetlik botlik ...Mindig más lesz az elv a helyes cipőre mi csak annyit tehetünk hogy jól átgondoljuk többször is és megpróbáljuk a legjobb, a utat járni ami nem mindig a helyes út akkor se ha azt hisszük
süti beállítások módosítása